salata.jpg

Tanácsadás

Személyes tanácsadás:

Első tanácsadásra személyes konzultációt szoktam javasolni. Az a tapasztalatom, hogy ebben az esetben a páciensek nyitottabbak és több kérdésük merül fel a tanácsadás során.

A konzultációt megelőzően egy 3 napos étkezési naplót* és egy táplálkozási anamnézist** kérek a pácienseimtől annak érdekében, hogy egyénre szabottan tudjak készülni a találkozóra.

Az első tanácsadás alkalmával átbeszéljük, hogy milyen diétára van szükség, és hogy ezt a mindennapokba hogyan lehet beépíteni és kivitelezni.

A második konzultáció lehet személyes vagy akár online is, melyre szintén étkezési naplóval érdemes készülni, javaslom, hogy ez már 5-7 napos legyen.  Átbeszéljük az étrendet ismét, és közösen kijavítjuk az esetleges diétahibákat, valamint átbeszéljük a felmerülő kérdéseket is.

Sokan gondolják, hogy az első konzultáció elég nekik, de az a tapasztalatom, hogy a másodikra illetve akár a többedikre is nagy szükség van, mert az egyéni érzékenységek csak a diéta kezdése után jelenhetnek meg, illetve a diéta kezdése után még rengeteg kérdés szokott felmerülni, talán még több is, mint a legelején.

GDM kismamák esetében folyamatos kontrollt javaslok, hisz a várandósság előrehaladtával a GDM általában romlani szokott, ami mindig diétapontosítást igényel.

Online tanácsadás:

Első alkalomra a személyes konzultációt szoktam javasolni, de vannak olyan esetek, amikor az online kapcsolatteremtés a megoldás, például vidéki-, vagy utazni nem vágyó páciensek, esetleg kismamák esetében. Megoldható ez is.

Az online tanácsadás bizonyos betegségek/állapotok esetén nem kivitelezhető, érdeklődjön a lehetőségekről telefonon vagy emailben.

Online konzultáció esetén is szükséges az étkezési napló és a táplálkozási anamnézis kitöltése.

 

 

* Étkezési napló jellemzői: (mit, mikor, mennyit)

  • 3 napon keresztül (lehetőleg 2 nem egymást követő hétköznap + 1 vasárnap) legyen vezetve
  • időpontokkal megjelölve
  • mennyiségi egységeket tartalmazzon (pl.: 1 nagyobb alma, 2 db kifli, 3 dl tea cukorral…)
  • esetleg konyhatechnológiai eljárások megjelölésével (bő olajban sült, párolt, nyers…)
  • terjedjen ki a folyadékfogyasztásra is!

Az étkezési naplót vagy küldje el a táplálkozási anamnézissel együtt emailen nekem, vagy hozza magával a rendelésre.

** A táplálkozási anamnézist emailen küldöm meg a pácienseknek a kapcsolatfelvétel után. A kitöltött kérdőívet a tanácsadást megelőzően minimum 72 órával hamarabb kérek email-en keresztül visszaküldeni erre a címre: tarczy.virag@gmail.com. Az email tárgyánál a páciens neve és a konzultációjának időpontja szerepeljen.

Az egyénre szabott oktatási anyag, valamint az étrend egyaránt szerzői műnek minősül, így annak minden része szerzői jog védelme alatt áll, ezért tilos annak engedély nélküli felhasználása. Továbbítani, sokszorosítani csak a szerző írásos hozzájárulása esetén lehetséges.
Tárczy Virág - Dietetikus | www.DesignMester.hu